polaris poslednji grad snežana kanački naslovnica
dnevnik,  recenzija

Polaris: poslednji grad ~ Snežana Kanački

Nedavno smo posjetili Olympos, konvenciju znanstvene fantastike i fantazije koju svake godine organiziraju članovi Kluba Titan Atlas. Dok su moji dečki otkrivali nove društvene igre, ja sam se ušuljala na predstavljanje knjige Polaris-poslednji grad Snežane Kanački.

olympos 2019 plakat klub titan atlas
Olympos svake godine okuplja velik broj zaljubljenika u SF i fantasy, a na programu su razne radionice, igre, kvizovi, predavanja…

Na Facebook stranici Kluba Titan Atlas možete pregledati album sa svim aktivnostima koje su na Olympusu odvijale. Istoga dana, odmah nakon Snežane, predstavili su se i Nataša Vajić (Sudbina strijelca) i Eric Johansson (Izlet smrti), te zbirka horor priča Besan (u kojem su svoje priče podijelili i Snežana, Eric i Nataša).

Polaris: poslednji grad prvijenac je Snežane Kanački, simpatične mlade autorice iz Beograda. Na druženju nam je Snežana otkrila nekoliko zanimljivosti oko nastanka Polarisa; Polaris se kao ideja formirao jedne večeri dok je gledala TV i priču je jednostavno počela tipkati na mobitelu. Nakon završetka stajao je u ladici čak deset godina dok nije smogla hrabrosti pokazati svoj rukopis svijetu (sretni smo što je). Iako je Polaris prvotno zamislila kao trilogiju, rekla nam je da ideja ima dovoljno i da bi mogao prerasti u sagu, a događaji u planiranoj trilogiji odvijaju se od kraja prema početku.

snežana kanački polaris poslednji grad autogram

Osvrnula se kratko i na stanje u izdavaštvu u Hrvatskoj i u Srbiji. Stekla je, kaže, dojam kako u Hrvatskoj izdavači puno više u medijima “guraju” i promoviraju svoje autore, dok veći dio posla oko prodaje i promocije Polarisa Snežana odrađuje sama. Na pitanje misli li da je SF premalo zastupljen i kakva mu je budućnost, Snežana se složila da je teško pronaći izdavača, no optimistično odgovara kako misli da zlatno doba SFa tek dolazi.

U nastavcima koji slijede, vratiti ćemo se stotinama godina unazad i saznati uzroke brojnih događaja iz Polarisa, i što je točno dovelo do toga da je jedino naseljivo mjesto na svijetu postao komadić kopna na Južnom polu.

Ako je suditi po Snežaninoj viziji budućnosti, crno nam se piše; klimatske promjene i ratovi dovest će do toga da u 28. stoljeću jedino naseljivo kopno postane Antarktika. Upravo onamo Snežana je smjestila Polaris, tehnološki napredan grad bez nasilja, naizgled idiličan grad u kojemu svi dobivaju sve što trebaju i nemaju previše potrebe (a ni želje) zaviriti van granica Polarisa. No ni ne slute da taj komadić kopna dijele s još jednom (puno manje miroljubivom) skupinom živih bića.

polaris poslednji grad snežana kanački naslovnica

U tanašnu knjižicu od nekih 160 stranica, Snežana je upakirala sjajnu priču i popriličan broj iznenađenja i obrata. Priča raste iz poglavlja u poglavlje, a novi likovi polagano razotkrivaju tajne koje se kriju ispod savršene zajednice. Iako imam par zamjerki na neke druge stvari, ideja i priča je zaista odlična. Jednostavno nema naznake u kojim će sve smjerovima otići i koje će sve mogućnosti otvoriti za nastavke koji slijede.

U gradu nema nasilja, svaki korak se prati, svi su sigurni. Ipak, svakih nekoliko godina netko iz Polarisa nestane. Tu je još i jedna sekta, jedan profesor koji se pobunio protiv sistema, jedan mladić koji ima čudne snove i vizije… A uspavani vulkan prijeti erupcijom i buđenjem nečeg zlog što se krije u tamnim špiljama Antarktika.

Sve zamjerke koje imam mogu se svesti pod jednu kategoriju-nedovoljno čvrsta urednička ruka. Iako je priča ono zbog čega nisam mogla prestati okretati stranice, dijalozi i likovi dosta su “labavi”, plitki i prilično neprirodni. Teško se povezati s njima, osobito s glavnim likovima. Najupečatljivijima su se pokazali mnogi sporedni likovi koji se pojavljuju na kratko, pa ipak iz svake riječi i djela isijava motivacija i karakter. No moram reći da su te “boljke” najizraženije u prvoj polovici knjige; čak i za tako kratku knjigu, očigledno je koliko i priča i pisanje sazrijevaju. I najiskrenije jedva čekam nastavak.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.