Uhvati mi plavog medu: o malim nepravdama s dubokim posljedicama

Uhvati mi plavog medu je predivna, višeslojna, a duboko emotivna slikovnica koja je autentično uhvatila jedan naizgled mali, ali dalekosežan i težak trenutak u odnosu djeteta i roditelja, koji će, vjerujem, mnogi roditelji prepoznati.

Uhvati mi plavog medu Silvije Šesto, s ilustracijama Vande Čižmek, je predivna, višeslojna, a duboko emotivna slikovnica za djecu od tri godine naviše. Autentično je uhvatila jedan naizgled mali, ali dalekosežan i težak trenutak u odnosu djeteta i roditelja, koji će, vjerujem, mnogi roditelji prepoznati.

Kratko o sadržaju:

Dječak Svemir za peti rođendan od kume Đurđe na poklon dobije predivnog plavog plišanog medu. No mama Svemiru zabrani da ga razmota iz celofana jer će medo pokupiti svu prašinu u kući.

Svemir čezne za tim da dodirne meko krzno umjesto šuškavog celofana, ali roditelji ne popuštaju. Medo zauzme posebno mjesto na polici, gdje ga Svemir svaki dan gleda i mašta o svim divnim trenucima koje će, možda, jednom, provesti s medom.

citat iz slikovnice uhvati mi plavog medu

No za Svemirov šesti rođendan u posjet im dođu Svemirova sestrična Modrana i njezini roditelji. Modrana je sušta suprotnost Svemiru; razbacuje igračke, ne pazi na njih, neposlušna je.

Razmota čak i Plavog medu. Svemir se nada da će se sada napokon moći igrati s njim kad Modrana ode. 

No Modrana ne želi ostaviti medu, dobije izljev bijesa, a Svemirovi roditelji, da je umire, poklone joj medu.

Svemir je duboko razočaran tim činom. Roditelji pokušavaju ispraviti grešku tako da još godinama pretražuju trgovine u potrazi za identičnim plavim medom, ali ga nigdje više ne pronalaze…

Slikovnica “Uhvati mi plavog medu” 2018. je nagrađena je Nagradom “Grigor Vitez” za književni tekst Silvije Šesto i ilustraciju Vande Čižmek. Prema odluci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, slikovnica Uhvati mi plavog medu 2023. je uvrštena među deset najboljih slikovnica u Hrvatskoj

Osobni dojam:

Duboko me dirnula slikovnica iz više razloga. Čitala sam je sa svojom šestogodišnjakinjom, koja je također zastala, prepoznala, taj grozni trenutak nepravde, i tiho me upitala: “Jelda ti to meni nikad ne bi napravila, mama?”

Naime, moja djevojčica ima plišanog medu uz kojeg je jako vezana, a s njom je od prvog dana u rodilištu. Medo ju je pratio uvijek i svugdje, a bez mede se teško i spava.

Zbog toga smo se lako mogle povezati sa Svemirom i njegovom ogromnim razočaranjem kada mu ga oduzmu. Mogu točno zamisliti da mu se srušio svijet, tim više jer su mu najvrjednije oduzeli upravo roditelji.

Ono što je bitno reći je da se ne radi o posesivnosti prema igrački; da je Modrana uzela bilo koju drugu igračku, Svemir ne bi ni trepnuo.

Radi so nepoštivanju Svemirove najvrjednije imovine, nečega za čim je silno čeznuo, a ipak se suzdržavao i poslušao roditelje. Samo da bi mu to na kraju oduzela razmažena i zločesta djevojčica.

Uhvati mi plavog medu savršeno je “uhvatila” one trenutke kada smo nepravedni prema djeci, iako činimo nabolje što u datom trenutku znamo i možemo. A kao što će Svemirovi roditelji naučiti, povjerenje se lako sruši, stvori jaz, a nekada se ne može ispraviti ni godinama kasnije.

Ova nas priča na iznimno autentičan način suočava s time da kao roditelji nekad griješimo, nepravedni smo, podcjenjujemo i umanjujemo dječju perspektivu. Sve te “male” stvari djeci ostaju kao trajni ožiljci urezani u pamćenje koje će u odrasloj dobi pokušati zaliječiti na razne načine. 

Pa iako Svemirova priča ima sretan kraj, ne mogu ne pomisliti na brojne odrasle koji neke veće i tragičnije rane iz djetinjstva liječe puno nezdravijim i štetnijim metodama.

Uhvati mi plavog medu podsjetit će nas da i “male” ljude i njihove stvari i osjećaje moramo poštovati; tim više jer su to naši mali ljudi koji nam predstavljaju cijeli svemir.

Bilješka o autorici: Silvija Šesto

Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu. Pisanjem se bavi od srednje škole, a studirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njezine knjige za djecu osvojile su mnoštvo domaćih i stranih nagrada i priznanja. 2002. primila je nagradu “Ivana Brlić Mažuranić” za roman “Debela”. Ukupno je napisala 54 romana za djecu (poput Tko je ubio Pašteticu, Vanda, Dnevnik prve ljubavi…), nekoliko zbirki priča za djecu (npr. Bum Tomica, Tinuninu), igrokaze (Duboko more ili Kako smo sve pobroćkali) ; Gospodin Mrak i tri bijela šeširića ; Mi o vuku, i druge).

Jedna je od pokretačica i potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (“klub prvih pisaca”), te njegova predsjednica.

Osim knjiga za djecu, Silvija Šesto napisala je desetak knjiga za odrasle te pet zbirki poezije.

Bilješka o ilustratorici: Vanda Čižmek

Vanda Čižmek, rođena 1974. godine, poznata je hrvatska ilustratorica koja se istaknula radom u dječjoj književnosti. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, a diplomirala je na Fakultetu grafičkih umjetnosti.

Karijeru ilustratorice započela je tijekom studentskih dana, s ilustracijama za udžbenike za predškolce. “Uhvati mi plavog medu“, za koju je Čižmek radila predivne ilustracije, prevedena je na nekoliko jezika i adaptirana u kratki animirani film. Također je ilustrirala brojne druge knjige, časopise i obrazovne materijale.


Izdavač: Ibis grafika, 2018.

Gdje kupiti: u knjižarama i webshopu izdavača

Naša ocjena: 

Rating: 5 out of 5.
Podijeli:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.