Leteći Lovro

Leteći Lovro malim će sportašima ukazati koliko je važno da sanjaju velike snove i na njima marljivo rade. Knjige su zabavne, brzo se čitaju, i pune su pozitivnih poruka.

Leteći Lovro je knjiga o odlučnosti jednog osmogodišnjaka da postane prvak. Ali istovremeno, to je priča o upornosti, timskom radu i važnosti vjerovanja u sebe.

Kratko o sadržaju:

Lovro Horvat ima 8 godina, bujnu maštu, voli nogomet, riblje štapiće, i čokoladnu tortu. Ali najviše od svega, voli biciklističke utrke. Živi s majkom i djedom, a oca ne poznaje; otišao je još prije nego što se Lovro rodio.

Lovro se želi priključiti Panovim pobjednicima, najboljem biciklističkom timu u gradu, ali za to mu treba veći i bolji bicikl nego što ga Lovro ima.

Za 8. rođendan priželjkuje najnoviji model trkaćeg bicikla. Samohrana majka medicinska sestra ne može mu to priuštiti. Na rođendansko jutro, Lovru ipak dočeka bicikl—naizgled zahrđala hrpa željeza. 

leteći lovro BICIKL

Janko Pan i Jere Šlapa neprestano ga sabotiraju i maltretiraju ali Lovro će se naučiti izdići i iznad toga. I brzo će naučiti da se ne radi o cijeni bicikla, nego o tome koliko rada ii truda u njega uložiš.

Nekoliko zanimljivosti o knjizi:

Letećeg Lovru napisao je Sir Chris Hoy, šesterostruki olimpijski prvak i prvak svijeta čak 11 puta, Inspiraciju je crpio iz vlastitog iskustva vrhunskog sportaša, zbog čega iz ove knjige izvire strast prema biciklizmu i natjecanjima.

Koautorica je Joanna Nadin, prije posebna savjetnica britanskog premijera, a sada autorica s napisanih stotinjak knjiga za djecu i odrasle.

Knjiga je veličinom slova i proredom prilagođena djeci različitih čitalačkih sposobnosti. Koristi poseban font Open Dyslexic. Primjerice, podebljani su dijelovi repovislova p,b,d, kako bi i djeca s poteškoćama u čitanju mogla uživati u Lovrinim fantastičnim biciklističkim avanturama.

leteći lovro djed

Pomaže li to stvarno disleksičarima? Mišljenja su podijeljena, s prevagom na ne. No i pored toga, font je privlačniji djeci jer je razigraniji, a istovremeno lako čitljiv.

Sve knjige u serijalu Leteći Lovro :

Leteći Lovro ukupno ima 5 knjiga:

  1. Najbolji rođendanski bicikl
  2. Velika biciklistička utrka
  3. Utrka u gradskom parku
  4. Ukradena utrka
  5. Pobjednički tim

Treba li čitati baš ovim redoslijedom?

Bilo bi poželjno, jer u prvom dijelu doznajemo detalje koji se provlače kroz cijelu priču, i koji su bitni za razumijevanje Lovrine strasti prema biciklizmu i utrkama.

leteći lovro knjige

Osim ovih pet prevedenih kod nas, u serijalu je još pet knjiga (dakle ukupno 10). Posljednja je objavljena davne 2019., pa je malo vjerojatno da će serijal biti kompletiran na hrvatskom.

Osobni dojam:

Mislim da je Leteći Lovro jako dobra knjiga za klince od 7-9 godina koji se bave bilo kojim sportom. Bogato je ilustrirana, s puno odličnih crno-bijeli crteža koji pričaju priču. A samo pravi sportaši će razumjeti Lovrinu ustrajnost i natjecateljski duh.  

Sasvim iskreno—moja djevojčica nije bila oduševljena Lovrom. Prelistala ju je, ali nije bila zainteresirana za čitanje sa mnom. Jednostavno, ne dijeli Lovrinu strast prema biciklizmu, i serijal o Lovri činio joj se previše “za dečke”.

Ali svidio joj se Lovrin pas Čupko!

ilustracija iz knjige: čupko

Meni, kao mami koja je i sama prošla period samohranog roditeljstva, pomalo je slomila srce jer podjednako razumijem i Lovru i mamu. 

“Katkada je Lovro zamišljao da su tatu oteli vanzemaljci. Ili da se negdje skriva jer je tajni agent. A djed Hrvoje katkada bi rekao da je njegov tata zarobljen u paralelnom svemiru koji se zove Nikadija i da se u njemu bori sa strašnim kraljem Jadonosom.”

Lovro o ocu nema loše mišljenje; on smatra da je otac morao otići zbog više sile, i jako želi da tata vidi kako je sjajan biciklist postao—baš kao tata prije njega. Mašta mu pomaže u tome da oca vidi u nekom drugom svijetlu, kao junaka i prvaka.

Likovi koji su mi se najviše vidjeli su Lovro i djed. Njihov odnos glavni je izvor životnih “mudrosti i lekcija koje djed pokušava prenijeti na Lovru.

“Ma, ja sam rođeni gubitnik”, rekao je Lovro. “Nikad neću uspjeti, makar trenirao dan i noć.

“Ah, Lovro. Nitko se ne rađa kao pobjednik ili gubitnik,” rekao je djed. “Čak ni Žbica. Naravno, ima on dara, ali to je tek početak. Da na tom daru nije radio, bio bi samo običan čovjek s dobrim biciklom…. Zato lijepo podigni taj bicikl, otresi pijesak sa sebe i kreni iznova. Sve dok ne uspiješ. Jer ti ćeš uspjeti, sinko. Znam da hoćeš.”

Knjige o Letećem Lovri zabavne su, brzo se čitaju, i ispunjene su pozitivnim porukama. Stoga ako imate malog sportaša, ova knjiga će im na lijep način ukazati koliko je važno da sanjaju velike snove i na njima marljivo rade.


Izvorni naslov: Flying Fergus

Prijevod: Mirjana Paić-Jurinić

Izdavač: Egmont, 2021.

Naša ocjena:

Rating: 3.5 out of 5.
Podijeli:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.