popis mojih želja naslovnica
recenzija

Popis mojih želja – Grégoire Delacourt (recenzija)

Popis mojih želja idealna je knjižica za neki book klub. Ima taj neodoljivo šarmantni francuski štih, a Jocelyne kao glavni lik žena je u kojoj se mnoge od nas bar u nekoj mjeri mogu pronaći.


“Da osvojim na lotu…”

Relativno kratka, Popis mojih želja vrvi životnim situacijama i pitanjima na koja mislimo da znamo odgovor, pitanja za koja se nadamo da ćemo saznati odgovor kada osvojimo jackpot, a istovremeno se bojimo odgovora.

Da i vi kao Jocelyne osvojite 18 milijuna eura na lotu, što biste sve učinili? Što biste prvo promijenili u svom životu? Za koliko novca biste ostavili iza sebe život koji ste do sada izgradili? Kome biste pomogli ostvariti snove?

Jocelynein je život jednostavan; vodi kitničarsku radnju, piše blog, djeca su odrasla i otišla, ali su konstantna briga. Njezin popis želja je isto tako jednostavan, odraz života koji vodi: nožić za guljenje krumpira. Novi zastor za tuš. Dvije teflonske tave. Papuče za Joea.

Da je svom suprugu privlačna, da ocu osigura udobnu starost, i da prestane živjeti u sjeni tragedija koje su je zadesile.

Mijenja li novac ljude ili to ovisi o čovjeku? Je li novac blagoslov ili prokletsvo? Može li se novcem kupiti ono zaista bitno?

Da ne odam previše, taj novac će Jocelyne okrenuti život naglavačke.

Posebno mi je zanimljivo bilo pratiti kako se Jocelyne mijenja. Delacourt suptilno razvija Jocelyne od žene koja ne prigovara i koja je zadovoljna svojim životom u neku drugu osobu (sami procjenite sviđa li vam se više nova ili stara Jocelyne) bez puno filozofiranja; njezin lik ostaje u središtu ove novele, njezin karakter vas veže uz knjigu više negoli riječi, čak i djela.

Biti bogat znači vidjeti sve što je ružno te drsko umišljati da je moguće mijenjati svijet. Da za to ne treba ništa, samo platiti.

Ali nisam bogata. Posjedujem samo ček na osamnaest milijuna petsto četrdeset sedam eura i dvadeset osam centa (…)

Posjedujem samo napast. Mogućnost za drugačiji život. Za novu kuću. Novi televizor. Za gomilu novih stvari. No ni za što uistinu drugačije.

Ova je knjiga 2014. ekranizirana, no sudeći po recenzijama na IMDBu, publiku film nije baš oduševio.

Popis mojih želja kod nas je izdao Profil, a prevela Mia Pervan. Na blogu Profila možete pročitati i ulomak iz knjige i samo okusiti o kakvoj se poslastici radi.

Sve recenzije Kutka za knjigu dostupne su ovdje.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.