majčin dan
dnevnik

Hvala, mama: 10 posveta pisaca majkama

S obzirom da je danas Majčin dan, skupila sam knjige sa svojih polica, pronašla neke posvete majkama i provjerila kako se naši najdraži pisci zahvaljuju svojim majkama za sve što su za njih učinile.


Posvete u knjigama često su šaljive, dirljive, kratke ili duge, vrlo intimne ili prilično šture. Neki se autori zahvaljuju članovima obitelji, neki agentima i uredničkom timu, neki pak čitateljima…

Autor Joseph J. Rotman svoju je knjigu posvetio ženi i djeci, “bez kojih bi ova knjiga bila dovršena dvije godine ranije”.

Ipak, majka je vaš najveći obožavatelj (i najiskreniji kritičar), i nije čudo da se mnogi autori mahom odlučuju zahvaliti majkama koje su ih na njihovom putu pratile i ohrabrivale.

Neke od ovih posveta savršeno potvrđuju činjenicu da se ljubav prema pričama rađa u majčinom krilu.

Evo najdražih:

1. Fredrik Backman – Sve što moj sin treba znati o svijetu

Fredrik Backman Sve što moj sin treba znati o svijetu. Ova je knjiga posvećena tvojoj baki jer me naučila voljeti riječi. I tebi. Zbog svih onih drugih razloga.

Backman je ovom divnom posvetom povezao tri generacije. Knjigu sam tek nedavno pročitala i recenzirala, i potvrđujem da Backman (očekivano) nastavlja tradiciju i na sina prenosi ljubav prema riječima.

2. Liz Pichon – Tom Gates je totalni zakon

Ne samo da je dirljiva, nego je i vizualni slatkiš. Koja mama se ne sjeća mede bez kojeg niste htjeli spavati i kojeg je majka, ljepljivog, prljavog i rasčupurenog, prala u gluho doba noći jer se od njega ne biste odvojili u svjesnom stanju?

3. Fredrik Backman – Britt-Marie je bila ovdje

Još jedna iz Backmanova pera. Mama se i ovaj puta pobrinula za ono najbitnije.

4. Cassie Beasley – Cirkus Mirandus

Ako mama i tata kažu da nešto možete, tko ste vi da im proturječite?

Kad smo već kod toga, moj sin i ja smo čitali ovu knjigu gotovo u isto vrijeme. Cirkus Mirandus je jedna divna priča za školski uzrast u kojoj smo oboje uživali. Jedna od onih čija se čarolija razmotava sa svakom stranicom.

5. David Reed – Bobby Singer’s Guide to Hunting

Hranite maštu vaše djece – nikada ne znate kamo će ih ona odvesti. Na primjer, mogli bi postati novi David Reed, i pisati scenarije za megapopularne serije kao što je Supernatural.

O ovoj knjizi nisam pisala na blogu jer sam je čitala prije nego što je Kutak za knjigu bio u planu, ali preporučam je svima. Čak i ako niste najveći fan Supernaturala, a uživate u pričama o nadnaravnim bićima, ova je knjiga prava stvar za vas.

6. Ruta Sepetys – Soba puna snova

Uvijek.

7. Jane Harper – Suša

Dijete koje čita postaje čovjek koji misli – i piše sjajne krimiće.

8. Oliver Pötzsch – Crni redovnik

Ima neke čarolije u bakama, mamama, i pričama koje se rađaju u njihovom krilu. A vjerujem da su žene u obitelji Pötzsch znale ispričati jako zanimljive priče, ako uzmete u obzir da je Oliver Pötzsch potomak obitelji krvnika čije je podrijetlo uspio pratiti sve do sredine 17. st.

9. Erika Swyler – Knjiga pretpostavki i nagađanja

Ova posveta je svojom bremenitom jednostavnošću rekla sve.

A majke u u ovoj knjizi također su nešto posebno – nazivali su ih morskim sirenama, a njihove se priče, sabrane u jednu prilično misterioznu knjigu, protežu kroz generacije.

10. Ben Philippe – The Field Guide to the North American Teenager

I za kraj – jedna posveta iz knjige koju nisam čitala, ali želim samo zbog ovoga:

"Mojoj majci, Belzie.
Bio bih grozan doktor, mama.
Ljudi bi umrli."

Ova mu je posveta vjerojatno donijela više publiciteta nego bilo kakva marketinška kampanja, a mene je dobro nasmijala.


Ako još niste svojim majkama poslali poruku za njihov dan, neka vas ove posvete nadahnu. Prisjetite se nekih samo vaših trenutaka, i pokažite im da ih cijenite – svaki dan, ne samo danas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.