majčin dan
dnevnik

Hvala, mama: 10 posveta pisaca majkama

S obzirom da je danas Majčin dan, skupila sam knjige sa svojih polica, pronašla neke posvete majkama i provjerila kako se naši najdraži pisci zahvaljuju svojim majkama za sve što su za njih učinile.


Posvete u knjigama često su šaljive, dirljive, kratke ili duge, vrlo intimne ili prilično šture. Neki se autori zahvaljuju članovima obitelji, neki agentima i uredničkom timu, neki pak čitateljima…

Autor Joseph J. Rotman svoju je knjigu posvetio ženi i djeci, “bez kojih bi ova knjiga bila dovršena dvije godine ranije”.

Ipak, majka je vaš najveći obožavatelj (i najiskreniji kritičar), i nije čudo da se mnogi autori mahom odlučuju zahvaliti majkama koje su ih na njihovom putu pratile i ohrabrivale.

Neke od ovih posveta savršeno potvrđuju činjenicu da se ljubav prema pričama rađa u majčinom krilu.

Evo najdražih:

1. Fredrik Backman – Sve što moj sin treba znati o svijetu

Fredrik Backman Sve što moj sin treba znati o svijetu. Ova je knjiga posvećena tvojoj baki jer me naučila voljeti riječi. I tebi. Zbog svih onih drugih razloga.

Backman je ovom divnom posvetom povezao tri generacije. Knjigu sam tek nedavno pročitala i recenzirala, i potvrđujem da Backman (očekivano) nastavlja tradiciju i na sina prenosi ljubav prema riječima.

2. Liz Pichon – Tom Gates je totalni zakon

Liz Pichon - Tom Gates je totalni zakon

Ne samo da je dirljiva, nego je i vizualni slatkiš. Koja mama se ne sjeća mede bez kojeg niste htjeli spavati i kojeg je majka, ljepljivog, prljavog i rasčupurenog, prala u gluho doba noći jer se od njega ne biste odvojili u svjesnom stanju?

3. Fredrik Backman – Britt-Marie je bila ovdje

Fredrik Backman - Britt-Marie je bila ovdje

Još jedna iz Backmanova pera. Mama se i ovaj puta pobrinula za ono najbitnije.

4. Cassie Beasley – Cirkus Mirandus

Cassie Beasley - Cirkus Mirandus

Ako mama i tata kažu da nešto možete, tko ste vi da im proturječite?

Kad smo već kod toga, moj sin i ja smo čitali ovu knjigu gotovo u isto vrijeme. Cirkus Mirandus je jedna divna priča za školski uzrast u kojoj smo oboje uživali. Jedna od onih čija se čarolija razmotava sa svakom stranicom.

5. David Reed – Bobby Singer’s Guide to Hunting

5. David Reed - Bobby Singer's Guide to Hunting

Hranite maštu vaše djece – nikada ne znate kamo će ih ona odvesti. Na primjer, mogli bi postati novi David Reed, i pisati scenarije za megapopularne serije kao što je Supernatural.

O ovoj knjizi nisam pisala na blogu jer sam je čitala prije nego što je Kutak za knjigu bio u planu, ali preporučam je svima. Čak i ako niste najveći fan Supernaturala, a uživate u pričama o nadnaravnim bićima, ova je knjiga prava stvar za vas.

6. Ruta Sepetys – Soba puna snova

6. Ruta Sepetys - Soba puna snova

Uvijek.

7. Jane Harper – Suša

7. Jane Harper - Suša

Dijete koje čita postaje čovjek koji misli – i piše sjajne krimiće.

8. Oliver Pötzsch – Crni redovnik

8. Oliver Pötzsch - Crni redovnik

Ima neke čarolije u bakama, mamama, i pričama koje se rađaju u njihovom krilu. A vjerujem da su žene u obitelji Pötzsch znale ispričati jako zanimljive priče, ako uzmete u obzir da je Oliver Pötzsch potomak obitelji krvnika čije je podrijetlo uspio pratiti sve do sredine 17. st.

9. Erika Swyler – Knjiga pretpostavki i nagađanja

9. Erika Swyler - Knjiga pretpostavki i nagađanja

Ova posveta je svojom bremenitom jednostavnošću rekla sve.

A majke u u ovoj knjizi također su nešto posebno – nazivali su ih morskim sirenama, a njihove se priče, sabrane u jednu prilično misterioznu knjigu, protežu kroz generacije.

10. Ben Philippe – The Field Guide to the North American Teenager

I za kraj – jedna posveta iz knjige koju nisam čitala, ali želim samo zbog ovoga:

10. Ben Philippe - The Field Guide to the North American Teenager
"Mojoj majci, Belzie.
Bio bih grozan doktor, mama.
Ljudi bi umrli."

Ova mu je posveta vjerojatno donijela više publiciteta nego bilo kakva marketinška kampanja, a mene je dobro nasmijala.


Ako još niste svojim majkama poslali poruku za njihov dan, neka vas ove posvete nadahnu. Prisjetite se nekih samo vaših trenutaka, i pokažite im da ih cijenite – svaki dan, ne samo danas.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.