Cirkus Mirandus – Cassie Beasley (recenzija)

Cirkus Mirandus Cassie Beasley smo pročitali i moj malac i ja, no kad sam okrenula posljednu stranicu, postalo mi je jasno da smo vjerojatno čitali dvije različite stvari; dok je on pratio Mihejeve napore da djedu ispuni posljednu želju i smijao se šašavoj papigi Chintzy, meni se srce zaplelo u nerazmrsiv čvor svega onoga što Beasley nije izgovorila na glas.


Cirkus Mirandus je prvenstveno knjiga za djecu između 8 i 12 godina i kao takva odlično ispunjava svoju svrhu.

Priča je to o prijateljstvu, školskim problemima, ali kao što i priliči toj jedinstvenoj dobi između djetinjstva i teen-godina, priča i o promjenama i nesigurnosti.

Priča o tome kako čarolija polako blijedi ako olabaviš stisak i prestaneš obraćati pozornost na nju dok polako koračaš u taj novi i nepoznati svijet.

Desetogodišnji Mihej nalazi se na prekretnici kada shvati da će se uskoro zauvijek morati pozdraviti sa svojim djedom i odseliti k čangrizavoj i šturoj pratetki.

Mihejev djed Ephraim uvijek je pričao očaravajuće priče o čarobnom Cirkusu Mirandusu: o nevidljivom tigru koji čuva ulaz, o papigi koja prenosi poruke, o Ženi-ptici, slonu koji rješava matematičke zadatke i najvećem čarobnjaku – Savijaču Svjetlosti. Za Miheja, to su bile samo maštovite priče u kojima je potpuno uživao i način na koji se zabavljao s djedom. Ali Mihejev je djed sad teško bolestan i o njima se došla brinuti čangrizava tetka Gertrudis. Mihej se teško miri s promjenama i čini mu se da je sva čarolija oko njega nestala…

“Samo  budi ono što jesi, Mihej. Ono što jesi je više nego dovoljno.”

CIRKUS MIRANDUS ~ Cassie Beasley

Dalje ne mogu više govoriti o perspektivi i dojmu desetogodišnjaka; dalje počinje čarolija koja je mene oborila s nogu.

Ne znam je li malac primijetio reference na Drugi svjetski rat i osamljenost dječaka koji čeka da se tata vrati iz rata, a mama ga prestane zapostavljati. Ne znam je li zastao i promislio na jednoj rečenici kada za vrijeme toga rata jedan dječačić čeka u redu za ulaz u cirkus- bez košulje na hladnom vjetru. Za njega je bila bitna nevina čarolija cirkusa (i nadam se da će još dugo tako ostati), ali mene su ti detalji jako dirnuli.

“Čarolija nije nevažna samo zato što je mala,” rekao je Savijač Svjetlosti. “Čak i najmanje čarolije mogu narasti.”

CIRKUS MIRANDUS ~ Cassie Beasley

Svjesno ili ne, autorica je ovu knjigu uplela jednu nit koja nas “odrasle” spaja s malima nama kada smo još vjerovali u čaroliju.  Prije nego smo odrasli i poželjeli moć, kao Victoria, ili kada smo dozvolili da nam netko drugi uništi vjeru u čaroliju, kao tetka Gertrude.

“…Vani bi bili poput bogova. Mogli bismo napraviti nešto važno. Zašto bismo ostali ovdje i glumili…dadilje djeci koja nisu ni po čemu posebna?”

“Zar ne shvaćaš da se svi mi borimo za to da čarolija na svijetu opstane? Kažeš da djeca nisu posebna, no jesu. Ona su ključ svega. Ono što ovdje radimo je važno, Victoria.”

CIRKUS MIRANDUS ~ Cassie Beasley

Ova knjiga će vas natjerati da se ponovno zapitate što je čarolija (“Oni dijelovi vas koji su preveliki da biste ih zadržali za sebe”) i koliko bi nam život bio jednostavniji kada bismo otvorili oči prema malim čudima koja se događaju svaki dan. Svima nama- i malom usamljenom dječaku i starcu na samrti-treba jedan Cirkus Mirandus. Jer on je više od šatora i životinja i magičnih trikova; Cirkus Mirandus je iskra u nama koja nas sprječava da se prestanemo nadati.

CIRKUS MIRANDUS Cassie Beasley ilustracija prvo poglavlje

Knjiga je ne samo slojevita, zabavna i nadahnjujuća, nego i vizualno prava poslastica. Toliko toga je upakirano u ovu predivnu knjigicu i kada bih krenila rasčlanjivati svako poglavlje, ovom postu ne bi bilo kraja.

Nedavno je autorica najavila i nastavak, The Bootlace Magician, koji u Americi izlazi 1. listopada 2019. Moj malac i ja se već radujemo.

“Da bi došao kući, ne treba ti pozivnica.”

CIRKUS MIRANDUS ~ Cassie Beasley

Knjigu je kod nas izdao Profil u prijevodu Ivane Brozić. Na blogu Profila pročitajte prvo poglavlje, a više recenzija knjiga za djecu možete pronaći u našem kutku za male čitatelje.
Podijeli:

3 komentara

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.