Traže se cirkusanti: koji je tvoj talent?

Traže se cirkusanti uhodanog dvojca Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović je šarena i vesela slikovnica koja će i odrasle i klince ponukati da istraže svoje talente i vještine—i da se ne boje pokazati ih cijelom svijetu.

Traže se cirkusanti uhodanog dvojca Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović je šarena i vesela slikovnica koja će i odrasle i klince ponukati da istraže svoje talente i vještine—i da se ne boje pokazati ih cijelom svijetu.

Sadržaj ukratko:

Jednog dana u Šumskom listu pojavi se oglas: traže se cirkusanti! Svi su pozvani na audiciju za novi cirkus koji pokreću dvije buhe.

“Jedne se noći gluhe
dogovorile dvije buhe
da otvore cirkus!”

Na audiciji se nižu životinje s raznim talentima i vještinama. Od gipke gliste, preko pauka penjača po žici, do zeca koji ne iskače iz šešira nego iščarobira brdo kelja—svaka životinja ima ima svoj talent.

cirkusanti ilustracije- slon

Ubrzo nastane jedna vesela i zanimljiva cirkuska družina u kojoj svatko može na pozornici pokazati po čemu je poseban.

Cirkus buha i “Cirkus kod dvije buhe”

Kako to da baš dvije buhe otvaraju cirkus?

Zato što su to vrlo “iskusne” cirkuske bubice! Ako još niste čuli za cirkus buha, pogledajte što one sve mogu u ovom video:

Ovakve cirkuse buha vjerojatno više nećemo nigdje vidjeti (niti želimo, iskreno), ali tu i tamo i dalje se mogu naći cirkusi buha! 

U novije vrijeme umjetnici se služe raznim instalacijama, magnetima, i figurama kojima repliciraju trikove koje su nekad izvodile stvarne buhe.

Osobni dojam:

Moram odmah reći da cirkuse i zoološke vrtove ne volim. Na sreću, ovaj je cirkus malo drukčiji—ovdje životinjice dobrovoljno žele pokazati svoje vještine i talente.

Tako upoznajemo glistu koja se može protegnuti i rastegnuti kao malo koja druga životinja. Tu je i bubamara koja je svima sašila točkaste kostime, i mala žaba gatalinka koja proriče budućnost iz kristalne kugle…

cirkusanti ilustracije - žaba

Traže se cirkusanti vrvi veselim detaljima i divnim, šarenim, mekanim akvarel ilustracijama Jasmine Kosanović , koje savršeno dopunjuju jednostavne a tako tople rime Ines Marciuš Kruljac.

Savršena je slikovnica za predškolski uzrast, ali i mali i veliki mogu uživati unjoj; listajući ovu slikovnicu, gotovo sam mogla namirisati šećernu vatu i kokice od karamela…

Izazivam vas da na ovim crtežima pronađete buhe! Meni je trebalo pet čitanja—a moja djevojčica ih je ugledala u roku keks.

traže se cirkusanti naslovnica

Traže se cirkusanti nas na divan način uči da svatko od nas u nečemu može biti najbolji, pogotovo ako smo vjerni sebi i prihvatimo sebe takve kakvi jesmo. Isto tako, oduševio me ovaj citat Ines Marciuš Kruljac: 

„Cirkusiranje uključuje ples, pjevanje, šale… Šljokice i kokice. Balone. Smijeh i radost – to želim(o) vidjeti na licima djece! – Mozaik knjiga

Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović prije “Traže se cirkusanti“ zajedno su stvorile još četiri prekrasne slikovnice:

  • Noć kad je Lisac uhvatio Mjesec
  • Raščupani lav
  • Djed i vještica (koja je osvojila nagradu “Grigor Vitez” za najbolji dječji tekst u slikovnici)
  • Divlja svinja ide na more

Ova slikovnica ponukat će vas i dijete da zajedno cirkusirate, plešete, izvodite trikove, možda otkrijete neke skrivene talente, obojite dan i obavijete ga mirisom šećerne vune i slatkih kokica – i nikada se ne zaboravite igrati.


Izdavač: Mozaik knjiga, 2024.

Gdje kupiti: u knjižarama i webshopu izdavača

Naša ocjena:

Rating: 4.5 out of 5.
Podijeli:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.