Auggie i ja tri čudesne priče R.J.Palacio naslovnica
recenzija

Auggie i ja-tri čudesne priče ~ R.J. Palacio

U Čudu, Auggie Pullman promijenio je živote svih svojih bližnjih, i obitelji i prijatelja. I stvarno mu nije bilo lako. No, izgleda da nije baš uvijek bilo lako ni njegovim malim prijateljima.
Iako su postupci nekih od njih za svaku osudu, u Auggie i ja-tri čudesne priče, oni će nam ispričati svoju priču.
Ne da bi se opravdali, već da bi nas podsjetili da pogreška postaje pogreška tek onda kad ju odlučimo ne popraviti.

Auggie & ja-tri čudesne priče nije nastavak Čuda u tipičnom smislu riječi, nego zbirka od tri priče – Julianove, Christopherove i Charlotteine, troje djece koju upoznajemo u Čudu, a koja nisu dobila priliku ispričati svoje strane priče. U njihovim se pričama Auggie pojavljuje tek kao sporedan lik, no neupitno je da je na njima ostavio duboki trag i pokrenuo promjene koje će u velikoj mjeri utjecati na njihove postupke i međuljudske odnose.

Posebno me zanimala Julianova priča, i već u predgovoru autorica se osvrće na razloge zašto joj je njegova priča bila posebno privlačna; Palacio ne pokušava opravdati njegove postupke jer “nije na žrtvama da nađu opravdanje za one koji ih maltretiraju”, no znače li Julianovi loši postupci automatski da je loše dijete? Određuju li ga njegove pogreške i je li sposoban i motiviran ispraviti ih? Zaslužuje li i on drugu priliku? Da bi u potpunosti shvatio težinu svojih postupaka, Palacio ga vodi na put preko oceana, ali i na put kroz vrijeme, u doba kada je ljubaznost doslovno značila razliku između života i smrti…

Kroz Christopherovu priču upoznajemo Auggieja puno prije Čuda. Iako su bliski od najranije dobi, Christianu nije uvijek bilo lako biti dobar prijatelj Auggieju. I on je samo dijete koje želi raditi “normalne” stvari s “normalnim” prijateljima bez neugodnih pogleda. Čak mu se čini da i roditelje dijeli s Pullmanovima. Ova mi je priča kao mami bila posebno bliska i ganutljiva. Ako ne i prije, teško ćete izbjeći knedlu u grlu kada dođete do simbolike zvjezdice na Christopherovu čelu na naslovnici knjige.

Charlotte smo upoznali kao “dobricu” koja se nikad nikome ne suprotstavlja i uvijek čini pravu stvar, no ipak ostaje distancirana i izbjegava škakljive situacije, pa se čini da nikamo ni ne pripada. Charlotte će se potruditi pronaći svoje “ja” u društvu i otvoriti se prema nekim novim ljudima. U njezinoj priči, Shingaling, pojavljuju se i neke druge djevojčice iz škole, a ako ste mislili da je rat među dječacima bio dramatičan, čekajte da upoznate djevojke.

“…jedna od stvari koje naučite kada postanete stari poput mene, je ta da je život pun nepredviđenih situacija, i često nemate pojma što treba učiniti. Znate, nema udžbenika koji će vas naučiti kako se ponašati u svakoj životnoj situaciji. Zato uvijek kažem da je najbolje biti ljubazan. To je tajna uspjeha. Ako ne znate što učiniti, samo budite ljubazni i nećete pogriješiti.”

Poznanstvo s Auggijem na svima je njima ostavilo traga, no njihovi su životi puno  veći i bogatiji od toga. Na mnogo načina i u mnogo različitih situacija- u školi, na ulici, u obitelji- uče da je ljubaznost pravi put kada nisu sigurni kako postupiti. U sve tri priče autorica, kao i u Čudu, pokazuje iznimno razumijevanje i empatiju sa svojim malim likovima. Nije samo Auggie taj kojemu je teško i prema kojemu treba biti ljubazan; svi se oni nose sa poteškoćama odrastanja, društvenim pritiskom i očekivanjima roditelja. Kroz ove tri priče Palacio proširuje poruku iz Čuda na razne realne i klincima bliske životne situacije, a čitatelje koji su uživali u Čudu i ovdje čeka izuzetno topla i pozitivna atmosfera koja nije opterećena moraliziranjem, nego pršti nadom, suosjećanjem i, naravno, ljubaznošću.

Obje knjige R.J.Palacio (Čudo i Auggie i ja-tri čudesne priče) možete kupiti u super paketiću s majicom na webshopu Fokusa, a više naših preporuka knjiga za djecu pronađite u kutku za male čitatelje.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.