čelična mladost naslovnica silvia avallone
recenzija

ČELIČNA MLADOST ~ Silvia Avallone

Čelična mladost je priča o prijateljstvu Anne i Francesce, prelijepih trinaestogodišnjakinja koje odrastaju u talijanskom provincijskom gradiću Piombino prepunom likova čije životne aspiracije ne idu dalje od zapošljavanja u lokalnoj tvornici čelika Lucchini. Obje djevojke dolaze iz sličnih siromašnih radničkih obitelji s problematičnim očevima i majkama nespremnima za pobunu. U nizu slika lokalnih karaktera čiji je život bitno određen radom u čeličani, Avallone daje impresivnu sliku talijanske provincije kakva se rijetko danas može vidjeti, mladost zaluđena TV pričama o brzom uspjehu i poslovima ‘sa strane’, kokainom i alkoholom subotom uvečer. Priča o suvremenoj Italiji u potrazi za identitetom i budućnošću koja je neizvjesna.

Da sam čitala ovaj sažetak ili recenzije na Goodreadsu, ne bih se nikada odlučila kupiti ovu knjigu. Na sreću, intuicija me ovaj puta nije iznevjerila. Čelična mladost krije puno više od onoga što se iz sažetka da isčitati, daleko je kompleksnija i zrelija nego što naslovnica odaje.

Čelična mladost slika je neke druge Italije s početka 90-ih, naličje turističkih brošura i idiličnih krajolika. Kapitalizam preobražava društvo, a stanovnici Staljinjingradske ulice u Piombinu slika su radničke Italije u malom: smjena dviju generacija, obje obilježene radom u čeličani koja hrani okolicu.

Što znači odrastati u kompleksu sastavljenom od četiri zgradurine s kojih otpadaju komadi balkona i azbesta, u dvorištu u kojem se djeca igraju kraj dilera i smrdljivih starica? Kakav stav prema životu možeš zauzeti u mjestu u kojem je posve normalno da se ne ide na godišnji, da se ne ide u kino, da se ne zna ništa o svijetu, da se ne listaju novine, da se ne čitaju knjige i gdje to prolazi?

U beznađu i sivilu koje vlada, mladost i životna radost tinejdžera koji se okupljaju na plaži snažna je suprotnost surovoj stvarnosti života. Iako su šanse da se izvuku iz ralja života kakav vode njihovi roditelji vrlo male, i oni imaju svoje snove o budućnosti koja ne uključuje crnčenje u čeličani. Njihovi snovi su nešto drukčiji; zaslijepljeni nekim novim idolima, željama za brzom zaradom. Djevojke sanjaju o glamuroznom životu starleta s TV-a, a dečki dilanjem, krađom i preprodajom metala kupuju nabrijane aute.

Nema baš puno lijepoga u ovoj knjizi. Nije uzbudljiva, nije romantična, neće vam vraiti nadu u čovječanstvo i tome slično. Upravo suprotno, ovo je knjiga koja će vas žestoko ubosti opasnom dozom realnosti i upoznati sa čitavom plejadom likova, karaktera koje možete sresti i u nekom našem gradu. Jer ovo nije roman o avanturama dviju lijepih tinejžerki, nego roman o smjeni ideologija, smjeni generacija, roman o propadanju i onim rijetkima koji su posegnuli za nekim dručijim životom od onoga koji u Staljinjingradskoj ulici mogi izgraditi. Roman koji vrijedi pročitati.

Prvijenac Silvije Avallone kod nas je dostupan u izdanju Lumena i prijevodu Maje Adžije.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.