Priče znane s druge strane – M. Burcar/N. Grabovac (recenzija)

Priče znane s druge strane autorice Mirjane Burcar koju je ilustrirao Nikola Grabovac jako je zanimljiva i osvježavajuće drukčija slikovnica koja nadilazi dobne granice.

U jeku korone, izolacije, i stresnog perioda rada s dvoje djece doma, naručivala sam puno knjiga i slikovnica kojima nisam uspjela posvetiti dovoljno pažnje. Priče znane s druge strane autorice Mirjane Burcar koju je ilustrirao Nikola Grabovac stoga je prošla ispod radara—nezasluženo, jer se radi o jako zanimljivoj i osvježavajuće drukčijoj slikovnici koja nadilazi dobne granice.

Priče znane s druge strane

Priče znane s druge strane ilustrirana je zbirka rimovanih priča u stihovima. Mirjana Burcar je poznate bajke poput Crvenkapice i Vuka i sedam kozlića smjestila u moderno doba Dormeo madraca, ozonskih rupa i modnih influencera.

Priče znane s druge strane ilustracija

U ovoj slikovnici ćete tako saznati kakva smo sve tehnološka dostignuća doživjeli dok je Trnoružica spavala, s kim je lijeni cvrčak izdao album kojim može parirati 2Cellos, i kako su kozlići navukli vuka na Playstation igrice.

Poznate bajke u modernom ruhu

Trend “retellinga” ili prepričavanja poznatih bajki i mitova svako malo ponovno izroni na tržištu. I nije čudno da je tako omiljen među čitateljima svih dobnih skupina. Takva djela u sebi nose već poznato likove i teme koje univerzalnošću odolijevaju zubu vremena.

Bajke koje u formativnim godinama služe kao prvi korak u svijet priča nosimo sa sobom kroz cijeli život i prenosimo ih s generacije na generaciju. No ono što s vremenom prerastemo je kontekst koji se odrastanjem konstantno proširuje i mijenja.

Ovakve prepričane bajke savršen su poligon za istraživanje promjena koje uz odrastanje dolaze. Promjena je neminovna, ali u srži (priče, svijeta, osobe) ostaje ono poznato, čarobno i neprolazno.

Priče znane s druge strane sjajan je izbor za prisjetiti se poznatih prijatelja, no ovoga puta malo modernijih, osvještenijih, pametnijih, i hrabrijih.

Priče znane za velike i male

Priče znane s druge strane je slikovnica koja će podjednako zabaviti i djecu svih uzrasta i njihove roditelje. Oni manji (po mojoj slobodnoj procjeni od 3 godine na dalje) prepoznat će poznate likove, a oni stariji uživati u njihovim novim avanturama.

Priče znane s druge strane ilustracija

Sa svojih trideset i nešto godina također sam se dobro nasmijala kreativnosti i spretnosti s kojom je baka Mirjana vješto preplela bajke s tekovinama modernog društva—nesumnjivo našavši inspiraciju u svojih petero unučadi kojima je ova slikovnica i posvećena.

Ono što me se također dojmilo je senzibilitet autorice prema temama kojima su djeca kroz moderne medije izložena. Ove su pjesmice zaista djelo nekoga tko s djecom provodi puno vremena i razumije svijet u kojem se kreću.

Moderne ilustracije za moderne bajke

Ilustracije za ovu slikovnicu izradio je mladi i svestrani umjetnik Nikola Grabovac čiji je rad također u uskoj vezi s modernim medijima i tehnologijama.

Da kao potpuni laik za likovne umjetnosti moram sažeti dojam koji Nikoline ilustracije ostavljaju- prepoznatljivi i nekomplicirani likovi kombinirani s modernim linijama i oblicima i kolorit u kojem ima određene nostalgije.

(Ima li to ikakvog smisla?)

Mirjanine priče i Nikoline ilustracije stoga su savršen spoj i odlično se nadopunjuju.


Od nas preporuka za ovu slikovnicu ukoliko želite malo začiniti priče za laku noć i u potrazi ste za slikovnicom koja će odgovarati klincima različitih uzrasta.

Svoj primjerak ove zanimljive slikovnice nakladnika Vorto Palabra možete kupiti na webshopu Znanja po cijeni od 69 kn.

Više preporuka knjiga za djecu i mlade možete pronaći u našem Kutku za male čitatelje.

Podijeli:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.