Tri hrabrice naslovnica
recenzija

Tri hrabrice: Raymie Nightingale ~ Kate DiCamillo

Tri hrabrice: Raymie Nightingale je knjiga o prijateljstvu i životnim izazovima koja će se svidjeti svima, a prvenstveno čitateljima u dobi od 9-12 godina.

Tri hrabrice: Raymie Nightingale je gorko-slatka priča o tri desetogodišnjakinje (Raymie, Beverly i Louisiani). Svaka od njih iz različitih razloga želi sudjelovati na natjecanju za Malu Miss Autoguma Središnje Floride, a upoznaju se na tečaju žongliranja štapom za mažoretkinje. Kada Raymie, čineći dobro djelo u domu za starije, izgubi knjigu o Florence Nightingale, njih tri se upuštaju u pustolovinu spašavanja knjige. No ne ostaje sve na tome jer se stvari dodatno zakompliciraju zbog jednog kanarinca i jednog mačka….

…I potom je pomislila kako u bajkama ljudi dobiju pravo na tri želje i nijedna od njih nikad ne ispadne dobro. Ostvare li se, bude to na grozan način. Želje su opasne. To je pouka koju pokupiš iz bajki.

Zavoljela sam ove djevojčice zbog njihove odlučnosti i srčanosti, ali i ranjivosti. Dođe trenutak kada biste svaku od njih čvrsto zagrlili i utješili, iako su naizgled tri mala uragana s “talentom” da se uvale u nevolje. Unatoč tome, hrabro suočavaju sa svojim strahovima i problemima na koje nailaze. Njihova ganutljiva zbunjenost i zbrkanost koju izazove raspad i gubitak obitelji okosnica je njihove karakterizacije i motivacije.

Raymie pomisli kako je to možda najrabrija stvar koju je ikad vidjela – da netko zahtijeva nešto čega više nema…

Nekad (u prijevodu često) me osjećaj prevari i posegnem za knjigom zbog neke nostalgije ili zbog nečega što želim da ta knjiga bude, ne gledajući previše na sadržaj ili na recenzije. Zadnjih godina sve češće posežem za knjigama namijenjenim uzrastu od 9 do 12 godina. Iako se razlog za to nameće sam od sebe – tražim knjige koje mogu preporučiti svome sinu koji je upravo u toj dobi – nekako podsvjesno tražim onaj osjećaj koji su knjige u meni izazivale kada sam sama bila u tim godinama. Čitalo se puno i prije i poslije, no nikada toliko puno, toliko raznoliko i toliko pamtljivo i upečatljivo kao tada.

Tri hrabrice (izdavač Profil, prijevod Branka Maričić) je romančić s kojim se točno mogu zamisliti među policama knjižnice. Isto kao i sada, znam da bi mi ruka prvo poletjela prema njoj.

Tri hrabrice ipak ne ide u neke dubine koju sam zbog ove tematike očekivala. Čak me ni emocionalno nije dotakla do one mjere u kojoj sam se nadala. Međutim, iako 30-i-nešto godišnja ja ponekad previše ide u ekstreme pa ili racionalizira ili idealizira, znam da bi desetogodišnja ja bila oduševljena ovom knjigom. Stoga- od mene preporuka!

Ovdje možete pročitati ulomak iz knjige, a više recenzija knjiga za djecu i slikovnica možete pronaći u kutku za male čitatelje.

One Comment

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.