povijest pčela maja lunde
recenzija

Recenzija: Povijest pčela – Maja Lunde

Povijest pčela suočava nas sa kataklizmom koja počinje kolapsom pčelinjih zajednica, ali i s činjenicom da, bez obzira koliko voljeli svoju djecu, možda ipak ne znamo uvijek što je najbolje za njih…

Povijest pčela nije povijesni pregled nestanka ovog za poljoprivredu iznimno važnog kukca. I nipošto nije samo knjiga o pčelama.

To je priča koje objedinjuje čitavu ljudsku prošlost, sadašnjost i budućnost u sprezi s prirodom koja nas okružuje.

Priča o tome koliko iz prirode uzimamo i koliko joj i na koji način vraćamo.

Priča o tome koliko smo spremni mijenjati tvrdoglava uvjerenja, pa i instinkte, kako bismo na ovom planetu dočekali budućnost koju tako mukotrpno svakodnevno gradimo.

O čemu se radi?

Povijest pčela se sastoji od tri narativne linije (Tao, Sečuan, 2098; George, Ohio, 2007. i William, Engleska, 1852.) Njihovi su životi usko vezani uz pčele, a upravo su one okidač velikih tragedija koje će ih pogoditi svakoga ponaosob, kao i svijet u cjelini.

William (Engleska, 1852.) se bori s depresijom, no zbog jedne knjige o pčelama pomisli da je našao svoj životni poziv, nešto što će mu omogućiti da ostavi traga na ovom svijetu. Razvija prototip nove košnice, u nadi da će njegov sin krenuti njegovim stopama…

George, Ohio, 2007. George se bori za opstanak obiteljske farme, suočavajući se s propadanjem pčelarstva kakvo je do tada poznavao. Grčevito se drži farme vjerujući da stvara naslijeđe i sigurnost za svoga sina kojega, pak, takav život ne zanima previše…

Tao, Sečuan, 2098. Pčele su nestale još 2045. Hrana je luksuz za koji se krvavo radi. Stabla i usjevi se ručno oprašuju, a djeca već s osam godina postaju radna snaga. Tao za svog sina želi bolje, više, a kartu za bijeg vidi u obrazovanju.

…Pčele su ovdje nestale još 1980-ih, puno prije Kolapsa, pesticidi su ih istrijebili. Nekoliko godina poslije, kad se više nije prskalo, pčele su se vratile, no dotad je već počelo ručno oprašivanje. Rezultati su bili bolji, iako je za to bilo potrebno nevjerojatno mnogo ljudi, mnogo ruku. A onda, kada je došao Kolaps, moj je okrug već imao konkurentan profit. Isplatilo nam se to što smo bili najveći zagađivači. Bili smo vodeći zagađivači i zbog toga smo postali vodeći oprašivači. Paradoks nas je spasio.

Kolaps o kojem Tao govori danas je poznat pod nazivom kolaps pčelinjih zajednica (engl. colony collapse disorder) koji se očituje u pomoru ili nestanku čitavih zajednica radilica koje napuštaju maticu i ličinke.

Iako se polemizira o mnogim uzrocima (pesticidi, magnetska polja, paraziti itd.) točan uzrok nije identificiran, a time ni način kako spriječiti daljnje izumiranje pčela koje se odvija alarmantnom brzinom.

Posljedice ovog kolapsa u najmanju su ruku kataklizmične; ako nema pčela, nema ni oprašivanja, nema ni plodova iz cvijeta. Nema hrane. Alternativa s kojom nas Tao upoznaje mračna je distopijska budućnost u kojoj pojedinac za svaki zalogaj hrane mora odmalena raditi i gdje se hrana i resursi ne mogu “bacati” na nemoćne i bolesne.

Čitala je o znanju, o postupanju protivno vlastitom instinktu, jer znamo bolje. Da bismo živjeli u prirodi, s prirodom, moramo se udaljiti od prirode u sebi. I o vrijednosti obrazovanja. Jer zapravo se radilo o obrazovanju, o prkošenju prirodi u sebi. Bez znanja nismo ništa. Bez znanja smo životinje.

Pa ipak, onaj instinkt u svima nama da djeci ostavimo neko bolje sutra i u takvim će uvjetima uspjeti donijeti tračak nade (doduše, uz velike žrtve).

Zašto pročitati Povijest pčela?

Ono što je posebno kod ove knjige (osim besprijekornog stila i savršene kompozicije) jest ogromna količine prisnosti. Čini se na mahove da vam je autorica najbolja prijateljica s kojom dijelite sve svoje strahove, a ta se prisutnost ogleda u kristalno jasnoj autentičnosti likova.

Maja Lunde razumije da nam je, kao pojedincima, nemoguće sagledati razmjere globalnih katastrofa u cjelini i stoga ih često volimo ignorirati. Čak i kada nam doslovno gori pod petama, sve ono što je kilometrima daleko od nas kao da nas se ne tiče dok ne dođe pred naš prag.

povijest pčela citat

Maja Lunde zna i da smo svakodnevno zaokupljeni vlastitim, intimnim katastrofama, tjerani instinktom da svojoj djeci pružimo sigurnost i stabilnu budućnost.

Isto tako zna da je cijeli svijet, baš kao i pčelinja zajednica, sazdan od mnoštva pojedinaca od kojih svaki ima svoju svrhu i smisao. I tek kada se protrese naš mikrokozmos, u stanju smo pojmiti tuđu tragediju i na istu reagirati.

Tetralogija Klimatske promjene

Povijest pčela prva je knjiga u tzv. Klimatskoj tetralogiji Maje Lunde. Druga knjiga, Plavetnilo, progovara o važnosti vode, a treći dio, Poslijednji svoje vrste, o izumiranju životinjskih vrsta.

Prve tri knjige Maje Lunde kod nas su prevedene i objavljene u izdanju Naklade Ljevak.

Četvrta knjiga Drømmen om et tre, tek je u rujnu 2022 ugledala svijetlo dana, no nadamo se da neće proći puno vremena dok je ugledamo i na našim policama.

Longyearbyen 2110: Duboko u planinama, daleko na sjeveru, nalazi se trezor ispunjen sjemenkama iz svih krajeva svijeta. Tommy odrasta u brutalnom krajoliku Svalbarda, s dva brata za koje će učiniti sve i s bakom koja je čuvarica sjemena u trezoru. Preživjeti južno od Sjevernog pola nije lako, ali stvorila se mala zajednica, prekinuli su kontakt s drugim zemljama prije mnogo godina, i žive u skladu s prirodom…

(slobodni prijevod s Goodreads)

Osim ove tetralogije, Maja Lunde autorica je i (posljednjih nekoliko Božića) nezaobilazne dječje knjige Snježna sestra.

Bliži se Badnjak, dan kada Kristian slavi jedanaesti rođendan. To je za njega dosad uvijek bio najbolji dan u godini, ispunjen mirisom paprenjaka, mandarina i okićenoga božićnog drvca, pucketanjem vatre u kaminu i treperenjem svijeća na svečano urešenom blagdanskom stolu. Sve su to stvari koje čine Božić i zato im se Kristian svake godine silno veselio, no ove godine ništa nije kao obično. Kristian i njegova obitelj oplakuju smrt njegove starije sestre, koja je umrla tog ljeta te se čini da je u njegovoj obitelji ovaj put Božić otkazan. A onda Kristian susreće veselu djevojčicu Hedvigu, koja nestrpljivo iščekuje Božić, i počinje vjerovati da nije sve izgubljeno. No nešto je čudno u vezi s Hedviginom kućom. I tko je starac koji se šulja oko njezine kuće?

Povijest pčela na kazališnim daskama

U ožujku 2022. Povijest pčela premijerno je prikazana na daskama HNK Zagreb i u suradnji s s Det Norske Teatret iz Osla. Glavne likove utjelovili su Zrinka Cvitešić, Siniša Popović, i Luka Dragić.

Izvor: Journal.hr

Povijest pčela moćna je i začuđujuće topla i utješna knjiga koja kolaps ne stavlja u sredšte priče, iako je njegov utjecaj itekako prisutan u životima glavnih likova.

Kolaps pčelinjih zajednica, ali i kolaps obiteljskih veza, dvije su čvrsto isprepletene linije koje Povijest pčela čine odličnom knjigom kojoj ću se rado vratiti (a takvih nema mnogo).

Povijest pčela na našem je tržištu izdala Naklada Ljevak, a sjajno prevela Anja Majnarić.

Prvotno objavljeno: 9. listopda 2019. Datum posljednje izmjene: veljača 2023.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.